Avalanta - Opdræt af British Shorthair & Hellig Birma
Home
British Shorthair - BRI
Hellig Birma - SBI
Killinger - babies
Killingegalleri
Spørgsmål & Svar
Kontakt
Praktisk om katte
Før man køber kat
Hvorfor en racekat?
Hvad er HCM & PKD?
Generelt om Briten
Generelt om Birmaen
Hvorfor en racekat?

Hvorfor en racekat? Kan en huskat ikke være præcis lige så dejlig?

Jo, bestemt - jeg har selv haft flere huskatte, som jeg har elsket mindst lige så højt som vores racekatte. Men der er mange myter og fordomme om racekatte, som har givet dem et ufortjent dårligt ry.

Er du også en af dem der tror, at det med racekatte handler om udseende og indavlede, nervøse katte, der er sarte som drivhusplanter? Så læs videre og få aflivet et par fordomme...

Hvorfor købe en racekat?

1) Odrætterne gør deres bedste for at udrydde de mest almindelige alvorlige, arvelige sygdomme, bl.a. ved systematisk at scanne og/eller genteste de katte de bruger i avl. Sygdomme, som rigtig mange huskatte bærer på og dør af - fx. Polycystisk Kidney Disease, Hypertrofisk Kardiomyopati, Urinvejssten, Gingivitis og Diabetes. Det er en myte, at huskatte er naturligt sunde og aldrig fejler noget. Frekvensen af indavl og arvelige sygdomme er langt højere hos hoskatte og vildkatte hvor parringerne er helt tilfældige. Racekatte kan også blive syge og fejle noget arveligt - men vi kan minimere risikoen.

2) Racekatte er avlet på temperament lige så meget som på udseende - og kun harmoniske, tillidsfulde individer må indgå i avl. I naturen er det de mest territoriale, sky, agressive og aktive der klarer sig og får afkom og giver deres egenskaber videre til deres killinger. Men skyhed og territorial adfærd er ikke særlig gode egenskaber for en familiekat i en lejlighed og derfor ser dyrlæger og adfærdskonsulenter et meget stort antal frustrerede og utilpassede lejlighedskatte, der har svært ved at trives ved indetilværelsen. Med en racekat kan man vælge en katterace, hvis temperament passer til ens egen livsrytme og de forhold man kan tilbyde katten, så man får en kat, der har de bedste forudsætninger, for at blive en tillidsfuld og kælen familiekat, der let trives med sine mennesker. En racekat er produktet af en selektiv udvælgelsesproces, hvor opdrættere gennem mange, mange generationer har valgt de sundeste og mest harmoniske individer.

3) Racekatte i et opdræt er vaccineret mod de mest almindelige smitsomme sygdomme og opdrættere tager mange forholdsregler for at hindre smitte, ligesom mange katte der indgår i avl bliver testet mod smitsomme sygdomme. Sygdomme som Calici, Herpes, Katte-AIDS, Chlamydia og Leukæmi som desværre er meget almindelige hos vildkatte og katte i baggårdsopdræt og kan, for manges vedkommende, ikke helbredes. Killinger af vaccinerede forældre, er typisk beskyttet af moderens vaccine de første uger af deres liv og bliver selv vaccineret før de flytter hjemmefra.

4) Opdrættere bruger meget tid på at præge deres killinger og gøre dem trygge ved mennesker, så de som voksne katte, kan blive tillidsfulde og harmoniske familiekatte. Er en killing ikke præget på mennesker i 3. leveuge vil den aldrig kunne blive helt tryg ved mennesker, ligesom en killing der er taget fra moderen tidligere end 12. leveuge har en meget høj risiko for at udvikle problemadfærd som fx. urenlighed, agression, angst, og destruktiv adfærd i forbindelse med puberteten i 6 mdrs alderen.

5) Hvorfor skal en racekat koste så meget - det må da være en god forretning? Der er en lang række udgifter forbundet med at opdrætte katte. Det er en dyr hobby på linje med golf eller sejlsport og det giver sjældent eller aldrig overskud. Der ligger mange timers arbejde i hvert kuld og oftest kunne man tage på en dyr skiferie hvert år, for de penge man bruger på opdrættet - også selvom man får flere tusinde kroner for sine killinger. Er man så uheldig at få et lille kuld eller at ens kat skal have et kejsersnit, så kan det hurtigt koste et 5 cifret beløb at have bare et enkelt kuld. De fleste af os, ville gerne forære vores killinger væk for et symbolsk beløb(og det gør vi da også ind i mellem), men de fleste af os, er nødt til at have dækket bare nogle af vores udgifter.
 

 
HomeBritish Shorthair - BRIHellig Birma - SBIKillinger - babiesKillingegalleriSpørgsmål & SvarKontakt